lauantai 11. joulukuuta 2010

Joulutoive 10 - 11

Herkullista joulua!

Tällä viikolla ruokalistalla on ollut ainakin puuroa, tortilloita, lohikiusausta, (omatekoista) pitsaa, synttäri- ja vierailutäytekakkua ja ihan vaan voileipiä. Tämän joulun ensimmäiset suklaakonvehdit tuli nautittua viime viikonloppuna ja ensimmäiset pipariglögit pari päivää sitten.

Yksi kivoimmista asioista joulussa on kyllä perinteiset jouluruoat. Joulupöytäsuosikkini on vaihdellut vuodesta toiseen; pienempänä tykkäsin lanttulaatikosta tosi paljon, nykyään se ei ole mitään suurta herkkua. Ennen kinkku oli etovaa, mutta nyt se on yksi parhaista jutuista jouluaterialla. Viime vuonna taisin fanittaa sinappisilliä, mutta pari viikkoa sitten purkillisen ostettuani huomasin, ettei kyseinen kalaherkku ollutkaan enää niin maistuvaa. Mikäköhän mahtaa olla tämän joulun suosikki?

Glögin juominen ♥:n kanssa antoi esimakua tulevasta joulusta: Luvassa on kenties oppituokioita aiheesta "suomalainen jouluruoka", kun koitan selittää miksi mikäkin ruoka kuuluu meidän kulttuurissamme joulun juhlapöytään. Glögiä selittäessäni tajusin, ettei minulla ole harmainta aavistustakaan, miksi juomaan lisätään rusinoita ja manteleita. Mukava glögituokio koostuikin tällä kertaa ihanasta kuumasta juomasta, rouskuvista pipareista sekä googlettamisesta. Voi olla, että täytyy tehdä vähän taustatutkimusta vaikkapa porkkanalaatikon perimmäisestä tarkoituksesta tai rosollin mystiikasta. Etten jäisi ihan sanattomaksi, jos joku sattuu kysymään jotakin. :P

Toisaalta odotuksissani on hieman erilainen joulupöytä. Aaton vietto kuluu näillä näkymin ♥:n serkun ja tämän vaimon luona, ja innolla odotan, millaisia ruokia siellä tarjotaan. Laittavatko T ja F kystä kyllä nigerialaiseen vai suomalaiseen tapaan, vai onko tarjolla kenties molemppien maiden parhaat joulupalat. Vaikka seura toki on ruokaa tärkeämpi, en voi silti vähätellä ruoankaan merkitystä joulutunnelman luojana. (:

Itse kokeilin jotakin uutta jouluista toissa päivänä tai joskus. Tein rahkaa, johon laitoin sen tuiki tavallisen ananaksen lisäksi kuivattuja luumuja. Koitin pehmentää ja marinoida niitä glögissä, mutta koska keksin koko jutun kovin myöhään, luumut eivät ehtineet maustua. Yllätyin kuitenkin, kuinka hyvää luumuananasrahka oli. Itsehän ehdin saada vain yhden annoksen, kun ♥:n lusikka oli omaani nopeampi. :/ :P


kuvan alkuperä

Ei kommentteja: