tiistai 18. syyskuuta 2012

Troppeja

(olisin halunnut otsikoida tekstini "otapa lääkettä rohtoa nauti", mutta näköjään olen käyttänyt sitä aiemmin.)

Eilen se sitten tapahtui. Hetki, jota olen ainakin alitajuisesti pelännyt ties kuinka kauan. Olinkin jo ollut hyvän tovin ilman mitään räkätautia, mutta eilen kotiin tullessa kurkku alkoi tuntua ikävän karhealta ja nenä tukkoiselta. Siinä vaiheessa oli melko väistämätöntä, että syysflunssa iskee. Yritin illalla sitten lipittää hunajateetä, mutta yö meni silti tukkoisissa merkeissä ja aamulla olin varsin hehkeän nuhainen. Päätin, että yritän lääkitä itseäni oikein tehokkaasti, jottei tauti pääse pahenemaan kovin paljoa.


Muistelin, että kun olen ollut aiemmin kipeä, joku on suositellut valkosipulin ja inkiväärin käyttelyä. En ollut ihan varma, missä muodossa niitä pitäisi nauttia, mutta onneksi Radio Aallon FB-sivuilla oli juuri tänään galluppia, jossa kerättiin tehokkaimpia flunssantorjuntavinkkejä. Joku heitti ilmoille valkosipuli-inkivääri-sitruuna-hunaja-juoman. Mikä ettei, päätin kokeilla sitä.

Ehdotuksessa on oltava perää, sillä jos valk-ink-sit-hun-cocktailin ainekset toimivat flunssalääkkeinä erikseen, niin miksei sitten toisiinsa yhdistettyinä. Valkosipuli ainakin on hevi-osastolta saatava antibiootti, jonka on todettu tuhoavan niin bakteereja, viruksia kuin sieniäkin. Ja jotenkin epäilen, että vaikka ihmiset ehdottivatkin valkosipulin kynsien laittamista sukkiin, se toimii paremmin sisäisesti nautittuna. Vaikka ei siinä, kyllä minä varmuuden vuoksi heitin pari kynttä villasukkienkin sisään :D

Inkiväärin funktio tässä ihmetropissa on tukkoisuuden vähentäminen ja liman poistaminen. Ihan tervetullut toiminto siis. Ja kun tuossa guuglailin, opin että inkiväärillä on tutkittu olevan jopa syöpäsoluja vähentävää vaikutusta, ja sitä voi käyttää kipulääkkeenä. Koska se vielä maistuukin hyvältä, sitä voisikin alkaa ostaa kotiin sellaiseksi aina kaapissa olevaksi jutuksi. Peruselintarvikkeeksi siis? (:

Sitruuna taas toimii yskänlääkkeenä, koska silläkin on limaa irrottava vaikutus. Ilmeisesti se auttaa säännöllisesti nautittuna myös krooniseen yskään. Tohtori.fi-sivuston sitruunasivulla kerrottiin myös, että sitruunainen ruokavalio pitää painoa kurissa ja verenpainettakin suotuisissa lukemissa. Jee! Eiköhän tuollainen pullossa oleva sitruunamehu ole ihan oikeaa sitruunaa? Minulla oli nyt vaan sitä, ja se onkin kyllä kätevämpää kuin kokonaisten sitruunoiden kanssa säätäminen.

Myös hunajalla on antibakteerisia oireita, ja se sisältää paljon vitamiineja. Se lievittää yskää ja sopii muutenkin flunssan karkotttajaksi. Toki hunajaakin pitäisi käytellä säännöllisesti jo ennen sairastumista, sillä se parantaa vastustuskykyä. Akuutin sivuilta opin itselleni uutena juttuna sen, että hunajaa on käytetty haavojen hoidossa jo muinaisen Egyptin ajoista lähtien. Hyvä rohto siis.

Siispä raastoin pikkuisen palan inkivääriä ja yhden kynnen valkosipulia kuppiin ja kaadoin keitettyä vettä päälle. Annoin muhia vähän aikaa ja lorautin perään sitruunamehua ja hunajaa. Tätä cocktailia olen nyt tovin hörppinyt, ja täytyy sanoa, että tämä sotkotus on jopa ihan hyvää. Vähän sellainen gotlettimainen jälkimaku/-olo kyllä, mutta ei lääkkeen ottaminen kuulukaan olla täysin kivaa. :D

Paitsi välillä. Luin joskus jostain (Internetistä), että kurkkukipuun auttaa vaahtokarkkien syöminen. En tutkinut väitettä sen enempää, muistan vain jotakin höpinää niiden sisältämästä gelatiinista. Huuhaata tai ei, sainpa nyt tekosyyn ostaa itselleni kivan pussillisen vaahtiksia. Pyyhälsin siis ennen töitä S-markettiin ostaakseni niitä työeväiksi, mutta Viialan ässässä ei ollut yhtään vaahtokarkkeja! Ostin sitten ison rasian Mynthoneita, joita mussutin pitkin päivää. Onneksi kotiintulomatkalla kävin Prismassa hakemassa terveyscocktailini aineita, niin sain kahottua irtokarkkihyllystä itselleni vaahtiksikin. Ovathan ne nyt monta kertaa parempia kuin Mynthonit.

Eipä tässä nyt muuta. Pikaista paranemista mulle ja kaikille muille, jotka ovat saaneet seurakseen syysflunssan. Hörppään mukini tyhjäksi ja ehkä vähän myöhemmin sekoittelen toisen satsin flunssankarkotuslitkuani. Moro nyt!

Ei kommentteja: