tiistai 18. toukokuuta 2010

Suklaakullat

Jonakin harjoittelupätkän aikaisena yönä mietiskelin, että voisin joskus kirjoitella blogissani lempparisuklaistani. Aihe on nyt muhinut päässäni jonkin aikaa, ja nyt voisi olla sopiva hetki saattaa se pois muhimasta. Eli tarkoituksena on listata lempparisuklaitani.

♥Kalev Milk - Tiramisu

Uusin suklaarakkauteni on viroilaisen Kalev-merkin tiramisun makuinen maitosuklaa. Tätä ihanuutta myydään pieninä (varmaankin 100 g?) levyinä, mikä on itseasiassa aika hyvä, sillä kyseinen suklaa on niin makeaa, että olisi kohtalokasta jos sitä saisi tavallisen kokoisena levynä. Kalevin tiramisusuklaasta riittää nautintoa sekä maku- että hajuaistille. Kun kääreen aukaisee, tiramisun tuoksu on aivan huumaava ja saa veden herahtamaan kielelle saman tien. Maku on kuin italialaisessa kahvilassa (en ole koskaan ollut) ja suklaassa olevat keksimurut tuovat rakenteeseen sopivaa rapsakkuutta.

♥ Panda - Suklaacrisp-konvehti♥

Mukavaa rapsakkuutta löytyy myös joulusuosikistani, Pandan Juhlapöydän konvehtien suklaacrispistä. Tämä mussukka on ainoa hyvä suklaa Juhlapöydän konvehdeista, jonka pyrinkin aina nappaamaan avatusta rasiasta. Minun onnekseni crispejä myyydään myös Pandan jossakin sekoituspussissa, jossa on niiden lisäksi myös muita hyviä karkkeja. Toki kaikkein parasta on se, että näitä raidallisia ihanuuksia löytyy myös irtokarkkihyllystä.

♥Fazer - Kismet♥

Rapealla linjalla jatketaan. Minulla on jokseenkin ristiriitainen suhde Kismetiin. Toisaalta ajattelen sen olevan kuiva ja tunkkainen, mutta toisinaan hurahdan täysin sen lempeään olemukseen. Se sopii oivasti koulupäivän keskelle teehetkeen ystävän kanssa. Kerran maistoin Kismetin juustokakkuversiota, mutta en pitänyt sen kirpsakasta luonteesta. Tavallinen Kismet sen olla pitää, muu on pelleilyä!


♥Marabou - Daim♥

Isoista suklaalevyistä listalleni pääsee Maraboun Daim, vaikka minulla taitaa olla siihenkin hiukan ristiriitainen suhde. Toisaalta Daim-suklaa on jotenkin ällömakeaa, toisaalta rouskuvan herkullista. Maraboun suklaalevyt ovat siitä hyviä, että yleensä ne ovat halvempia kuin Fazerin.

♥KarlFazer♥

Vaikka Fazerin sininen on kaikessa suomalaisuudessaan täydellistä, en ole siitä kovinkaan innostunut. Sitä voi syödä palan jos toisenkin, jos joku sitä tarjoaa, mutta itse en sitä koskaan osta. Fazerin suklaalevyistä listalleni pääsee ainoastaan keksinmuruja sisältävä keksisuklaa ja jotakin rapeaa kahvijuttua (tuskin sentään kahvinporoja :D) sisältävä kahvisuklaa. Näitä ihanuuksia ei kuitenkaan taideta enää valmistaa, ainakaan en ole törmännyt niihin missään pitkään aikaan. Etenkin kahvisuklaata on ikävä, siinä oli mitä ihanin mantelinen tai kirsikkainen (?!?!?!?) jälkimaku. Sille vetää vertoja vain Lontoonrae-suklaan jälkimaku, mutta sitäkään suklaata en koskaan osta itse.

♥Fazer - Pätkis mini bites♥

Pätkiksen minttusuklaa on jotakin suurenmoista, mutta maailmankaikkeuden ehkä paras keksintö on ollut laittaa Pätkiksen pätkiä pussiin! Muistan että tämä söpöläinen tuli markkinoille ylioppilaskirjoituksieni aikoihin, ja arvatkaapas vain, mitä tällä tytöllä oli kyseisissä mittelöissä eväänä... Pussillisesta riittää minttuista tuulahdusta pidemmäksi aikaa kuin pienestä patukasta, pussissa kilohinta on (kaiken järjen mukaan) alhaisempi ja pussista riittää syötäväksi, vaikka käyttäisikin karkkeja leipomiseen. Olen pari kertaa murskannut Pätkiksen pätkiä mutakakkutaikinaan ja voin kertoa että lopputulos vie kielen mennessään. (:

♥Fazer - Salmiakki♥

Toinen Fazerin poppoon loistavaakin loistavampi innovaatio on salmiakin ja maitosuklaan fuusio Salmiakkisuklaa. Ystävien kesken - tämän olen oppinut Kämppikseltä - SaSu. Voiko olla mitään suomalaisempaa? Salmiakkisuklaa on tasapainoinen makean ja suolaisen liitto, joka tarjotaan kuluttajille näppäränkokoisessa pakkauskoossa. Kujeileva salmiakkisuklaa haastaa makuaistin mielenkiintoiseeen vivahteiden leikkiin ja on näin ollen kaikkea muuta kuin tasapaksu makuelämys. (hmm, mistä ilmaantui tämä mainoskieli? :oo)

♥Fazer - Fazerina♥

Seuraavaksi jotakin perinteisempää. Fazerin Fazerina on ehkä hieman erikoinen pienille lapsille, mutta sopii kehittyneempään makuaistiin. Itseasiassa minä en pienenä tykännyt Fazerinasta sen kummallisen maun takia, mutta isompana tykästyin sen eksoottisuuteen. Se eksoottisuus on peräisin appelsiinin mausta, jota en osannut vuosiin tunnistaa, enkä myöskään tajunnut katsoa pakkausselosteesta, mikä maku kenties voisi olla kyseessä. Nykyään rakastan appelsiinin makuista Fazerinaa, sen rakennetta ja harmonisen kaunista pakkausta. Myös tämän kaunottaren kohdalla kannattaa luottaa alkuperäiseen, sillä Fazerina Caramel (tai joku sellainen) on myös kaikessa ällöydessään silkkaa pelleilyä!

♥Kalev White - Mustikka♥

Suklaan pitää olla suklaan väristä, eli ruskeaa. Listalleni pääsee kuitenkin yksi vaaleaverikkö, Kalevin mustikkainen valkosuklaalevy. Se on ainoa valkosuklaa, josta pidän. Kuten kollegansa Tiramisusuklaa, myös tämä suklaa tuottaa suurta iloa hajuaistin kautta. Mustikoiden tuoksu on pirteä, ja aidonmakuiset mustikkakökkäreet tuovat mukavaa kontrastia valkosuklaan makeudelle. Kalev valmistaa myös ainakin puolukka- tai karpalovalkosuklaata, jota en ole vielä maistanut. Täytyy korjata tämä vääryys pikimmiten, sillä minulla on sellainen kutina, että myös se on hyvää.

♥Suklaanaamio♥

Ulkoisesti nautittava suklaaherkku pehmentää ja puhdistaa ihoa. Ainakin Seppälästä ja Citymarketista saatava suklaanaamio on pientä hemmottelua, jota voi suoda itselleen silloin tällöin. Suklaanaamio on kaiken lisäksi sosiaalisuutta edistävä, sillä yhdestä pakkauksesta riittää mainiosti kahdelle. Vaikkapa siskoksille. (: Varoitus: herkullinen tuoksu saattaa aiheuttaa miltei vastustamatonta halua maistaa kyseistä kosmetiikkatuotetta.

♥Tim Burton - Jali ja suklaatehdas♥

Jalia ja suklaatehdasta katsellessa laffaeväänä oleva suklaa uhkaa loppua jo alkutekstien aikana. Johnny Deppin tähdittämä elokuva vie katsojan taianomaiseen suklaatehtaaseen ihastelemaan hauskoja, hölmöjä ja hullunkurisia näyttelijänsuorituksia. Elokuvan värit ovat kuin karkkia ja Danny Elfmanin musiikki tuottaa auditiivisen herkuttelutuokion.

♥Lasse Hallström - Pieni suklaapuoti♥

Toinen suklaaelokuva, jota Johnny Depp (mmm...) on sulostuttamassa, on Joanne Harrisin kirjan (joka on itsessäänkin kuin samettista suklaata) pohjalta tehty romanttinen draama. Päähenkilön Viannen suklaakaupan mausteiset tuoksut voi miltei tuntea ja elokuvan tunnelmat ovat kuin lautasellinen erilaisia konvehteja. Pieni suklaapuoti on yksi lempielokuvistani ja jaksan katsoa sen uudestaan ja uudestaan.

♥♥♥

Tässä oli jonkinlainen joukkio kutkuttavan ihania herkkuja. Voi olla, että unohdin jotkin yksilöt, mutta ei hätiä mitiä; melkein kaikki suklaa on taivaallista. ^^*

Kuvat:
Pätkis, Fazerina ja Salmiakkisuklaa
Pandan Crisp-konvehti
Kismet
Suklaapala
Elokuvat

2 kommenttia:

tAru kirjoitti...

hitsi kun aid laik ty iit noi <3.

on kesä ja sade ja kesäsade.

HESEORS

Paola kirjoitti...

mee too, mutta jonkinmoista apua saa kun syö kaakaojauheella höystettyä banaanijukurttia. keksin sellasen äsken.

tainkhjo