perjantai 20. tammikuuta 2012

Jäätyneet munat ja muita improvisaatiokeittiön juttuja

Minulla oli aikomuksena kokeilla keskiviikkona juustokakun leipomista. Kävi kuitenkin niin, että majapaikkani jääkaappi oli melkoisen kylmä, joten kun leipomisen aika tuli, huomasin että ylähyllyllä olleet kananmunat olivat päässeet jäätymään. Eipä siinä auttanut muu kuin alkaa sulatella munia ja siirtää kokkausoperaatiota seuraavaan päivään.

Kun kaikki leivonta-aineet oli saatu otollisempiin lämpötiloihin, eilen oli vuorossa uusi yritys. Ohjenuorana minulla toimi Kotilieden sivuilta bongattu resepti. Muokkasin kakkuohjetta hiukkasen, mutta en niinkään ainesosiltaan, vaan lähinnä työtavoiltaan. Nimittäin satun majailemaan sellaisessa asunnossa, josta ei leivontavälineitä pahemmin löydy. Ei toki pidä yleistää, mutta afrikkalainen rakennustyömies (tai jotakin kivityötä se tekee?) mies ei varmaan hirveästi harrasta leivonnaisien loihtimista. On siis ihan ymmärrettävää, ettei taloudesta löydy esimerkiksi vispilää?

Mutta. Kerään tähän nyt vielä kaikille kiinnostuneille ohjeen, jonka mukaan loppujen lopuksi tein kakun.

Appelsiinijuustokakku, jossa himppusen vadelmaa ^^*

200 g kaurakeksejä
n. 75 g margariinia
200 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin Violaa)
200 g appelsiinituorejuustoa (myöskin Violaa)
suihkautus (n. 1 tl) vaniliinisokeria
2 dl sokeria
n. 2 rkl venhäjauhoja
1 dl kuohukermaa
3 munaa
pakastevadelmia

1. Jaa 300 g kaurakeksipaketillinen kolmeen yhtä suureen pinoon. Laita kaksi pinoa hedelmäpussiin ja jätä yksi pino odottamaan tulevia kahvihetkiä tms. Murskaa pussissa olevat keksit muusinuijalla (olin aika yllättynyt, että sellainen oli tarjolla!). Kannattaa ehkä suorittaa tuo murskaaminen niin, että pussi on vielä jonkun astian sisässä, sillä kaupan hedelmäpussi (eikä sitä paitsi pakastepussitkaan, joita normaalisti käyttäisin) ei ole kovin paksua tekoa. Kivempi sitten kaataa pussin läpi tulleet muruset sieltä astiasta, kun yrittää keräillä niitä pöydältä.

2. Sulata margariini. Kippaa keksinmurut sulan margariinin sekaan ja sekoittele.

3. Käy mielessäsi seuraava ajatusketju: "Reseptissä sanotaan, että irtopohjavuoka pitää vuorata leivinpaperilla. Ai kokonaan vai vaan se pohja? Eikö se vuoka ole periaatteessa tarttumaton? Onkohan sen leivinpaperin idea vaan helpottaa sen kakun poistamista vuoan pohjasta/suojata pohjaa kakkua leikatessa? Mitä jos vuoraan pelkän pohjan, ja margariinitan reunat? Ää, vuoraan vaan pohjan."

4. Leikkaa irtopohjavuoan kokoinen ympyrä leivinpaperista, ja laita paperiympyrä vuoan pohjalle. Painele keksi-rasva-seos pohjalle niin, että siitä tulee tiivis ja tasainen kerros.

5. Laita kulhoon tuorejuustot. Mittaa Koffin tuoppia käyttäen joukkoon sokeri. (Kaada sokeria ensin 5 desin merkin kohtaan asti, kaada sitten kulhoon, kunnes tuopissa on jäljellä 4 dl. Toista.) Sekoita aineet yhteen. Pidä kulhoa sylissäsi toivoen, että sylin lämpö saisi ainekset vähän notkistumaan, että sekoittamiseen käyttämäsi muovinen paistinlasta ei ainakaan katkeaisi.

6. Mittaa jauhot. Yritä mielessäsi suhteuttaa järjettömän iso lusikka mittasarjan ruokalusikkaan. Toivo, ettei jauhojen määrä tässä reseptissä ole niin tarkka. Sekoita jauhot juustojen joukkoon. Lisää munat yksitellen sekoittaen. (muista rikkoa munat ensin lasiin. varmuuden vuoksi, vaikka Martta-liiton nettisivuilla sanottiinkin, että jäätynyt muna ei ole pilalla.)

7. Kaada mutu-tuntumalla puolet kuohukermapurkillisesta Italian salaatti (tms) -rasiaan, ja ryhdy vaahdottamaan kermaa haarukalla. Kun kerma alkaa näyttää edes vähän vaahdolta, etkä enää jaksa vispata, lisää kerma muiden aineiden sekaan. Koska nuolijaa ei ole, kaavi enimmät kermat sormilla taikinakulhoon. (Tämän takia ennen leipomisen aloittamista pestään aina kädet!) Sekoittele kerma varovasti muun taikinan joukkoon.

8. Ripottele keksipohjan päälle hiukkasen vadelmia, suunnilleen kourallinen. Kaada juustomassa myös vuokaan. Kaavi taas sormilla, ettei kulhoon jää liikaa taikinaa. (Tämän takia leipoessa pestään kädet useampaan kertaan puuhan edetessä!) Nosta vuoka 175-asteiseen uuniin ja anna paistua siellä noin tunti.

En tainnut olla ihan tarpeeksi virkaintoinen uunipoliisi, kun kakun pinta pääsi tummumaan ehkä hiukan liikaa. Onneksi ei sentään kärvähtänyt, vaan maku oli silti tosi hyvä. Pitää tehdä tätä joskus toistekin (tosin ei heti huomenna, niin kuin ♥ ehdotti. -.- :P ), ja olla vähän tarkempana sen uunin kanssa.

Ei kommentteja: