sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Leipomissäv(/h)eltämistä osa toinen

Tämä viikonloppu on mennyt erittäin tylsissä merkeissä, olen nimittäin ollut kipeänä. Eilinen harkkapäiväkin jäi väliin, kun perjantai-iltana harkasta tullessa oli kovin huono olo. Eilisen vietin lähinnä katsellen elokuvia vaakatasossa, mutta tänään alkoi käydä hirvittävän tylsäksi. Ja teki mieli leipoa.

Taas piti uhrata vähän aikaa sen miettimiselle, että mitä ihmettä saisin aikaan kaappiemme sisällöstä. Tuli mieleen kauralastut, sillä jompikumpi kämppiksistäni on ostanut kaurahiutaleita aamupuuron tekoa varten. Siispä käyttelin taas Googlea, ja löysin montakin kauralastuohjetta.

50 g margariinia/voita
1 dl sokeria
1½ rkl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Sain sellaisen päähänpiston, että haluan ehdottomasti laittaa leipomukseeni myös pähkinää. Siispä kipaisin lähi-Siwaan ostamaan hasselpähkinärouhetta. Paikan päällä tajusin kuitenkin, kuinka surkea Siwa tämä lähikauppamme onkaan. Hyllystä löytyi ainoastaan maapähkinöitä ja jotain ylihintaista pähkinäsekoitusta (+suolapähkinöitä sipsihyllystä), joten päädyin maapähkinöihin ja ajattelin kokeilla, jos saisin niitä vähän pienittyä.

Pähkinöiden murskaamisessa käytin tyhjää viinipulloa, joka on jo aiemmin osoittanut monipuolisuutensa pitsataikinan kaulimisessa. Kun pähkinät oli saatu vähän pienemmäksi, muistui minulle mieleen Koiramäki-kirjan kuva, jossa jyvät erotellaan akanoista. Painavat jyvät nimittäin lentävät pidemmälle kuin kevyet roskat, joten erottelu tapahtui niin, että jyviä vain heiteltiin lattialle. Tai sellainen mielikuva minulle on kirjasta jäänyt. En kuitenkaan alkanut heitellä pähkinöitä keittiön lattialle, siivoaminen olisi ollut inhaa. Sen sijaan puhaltelin pähkinäkulhoon kevyesti, minkä seurauksena pähkinänkuoret leijailivat kiltisti kulhosta lavuaariin. (Huoh, eipä kaikkia älynväläyksiään kuitenkaan tarvitsisi tuoda julki.)

Koska kämppikseni oli käyttänyt kaikki vehnäjauhot laskiaispulliin (joita hän alkoi leipoa kaiketi yhdeksän aikaan illalla, en ole ainoa hyvin-välkky-yksilö tämän katon alla), korvasin ohjeessa mainitun jauhomäärän kaakaojauheella. Ja koska kananmunat olivat kovin kovin pieniä, käytin niitä varmuuden vuoksi (?) kaksi. Minkä takia lisäsin hiukan kaurahiutaleita. Leivinjauheen määrästäkään en ole ihan varma, sillä minulla ei ole täällä mittalusikoita. Luulisin, että sitäkin tuli vähän reilusti, ainakin kauralastujen ulkonäöstä päätellen. Eipä kai noita leipomuksia voi lastuiksi sanoa. Tässä tulee päivitetty versio kaurapähkinänökäreiden reseptistä:

50 g margariinia
n. 3/4 dl maapähkinärouhetta
n. 3/4 dl sokeria
n. 2 rkl kaakaojauhetta
n. 2½ dl kaurahiutaleita
1 - 2 tl leivinjauhetta
2 pientä kananmunaa

uuni 200 astetta, n. 9 min (?)Lopputuloksesta tuli ihan hyvä, vaikka pidänkin enemmän hassel- kuin maapähkinästä. Itseasiassa nämä nökäreiden pähkinät maistuivat minusta vähän perunalta. Tosin voi olla, että makuaistini ei ole ihan reilassa nyt sairastamisen takia, sillä aiemmin tänään söin banaania, joka mielestäni maistui savusilakalta. Kulinaristisuutta kerrakseen. :o

4 kommenttia:

tAru kirjoitti...

ohho ja kuulit kun nauroin <3

Paola kirjoitti...

niin kuulin, mutta onneks kuulin myös selityksen :P

Hilma kirjoitti...

Hasselpähkinä on paitsi parempaa, myös oikeaa pähkinää. Sen rasvat ovat hyvin terveellisiä. Syö sitä!

Kivoja tekstejä!

Paola kirjoitti...

kitoos! (: